αρχαιολογικοί χώροι

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΜΗΝΙΟΥ

Το Διμήνι κατοικήθηκε για πρώτη φορά στο τέλος της 5ης χιλιετίας, κατά την Νεότερη Νεολιθική Εποχή. Το 1980 στα Ν.Α. του λόφου αποκαλύφθηκε ένας σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός που ταυτίζεται με την Μυκηναϊκή Ιωλκό. Επίσης, στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται δυο μυκηναϊκοί τάφοι σε καλή κατάσταση ΝΔ του λόφου ο πρώτος και 300μ. δυτικά του λόφου ο δεύτερος.
© charis_75_

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά εκτός Δευτέρας 08.30 - 15:00
Τηλ. Επικοινωνίας: 24210 85960

αρχαιολογικοί χώροι

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Η αρχαία πόλη Δημητριάδα δημιουργήθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. από τον Δημήτριο Πολιορκητή. Σημαντικές ανασκαφές είναι το τείχος, οι γραπτές επιτύμβιες στήλες της Δημητριάδας, το ηρώο, το ανάκτορο και το θέατρο. Παραστάσεις λαμβάνουν χώρα στον αρχαιολογικό χώρο Δημητριάδας κατά την θερινή περίοδο.
© taxydromos.gr

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά εκτός Δευτέρας
08.30 - 15:00
Τηλ. Επικοινωνίας: 24210 88091

A.X Dimitriados

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΕΣΚΛΟΥ

Ο νεολιθικός οικισμός του Σέσκλου αναπτύχθηκε πάνω στο λόφο " Καστράκι " και εντοπίσθηκε στο τέλος του 19 ου αιώνα.
© Victoria Liritsi

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά εκτός Δευτέρας
08.30 - 15:00
Τηλ. Επικοινωνίας: 24210 95172

A.X. Fthiotidai Thivai

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ

Ο αρχαίος οικισμός Φθιώτιδαι Θηβαί χρονολογείται από την υστερορωμαϊκή περίοδο και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι τον 7ο αιώνα, όπου και καταστράφηκε. Σημαντικά είναι τα μνημεία : Βασιλική Αγίου Δημητρίου, Βασιλική Αρχιερέως Πέτρου, Βασιλική Μαρτυρίου, Κοιμητηριακή Βασιλική, Επισκοπικό Μέγαρο, Κοσμικό κτίσμα και Βασιλική Β 'του Επισκόπου Ελπιδίου.
© diazoma.gr

Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά εκτός Δευτέρας
08.30 - 15:00
Τηλ. Επικοινωνίας: 24210 76278

A.X. Goritsa

ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Οι Αμφανές (τέλη 6ου αι. - αρχές 3ου αι. π.Χ.) βρίσκονται στη θέση “Σωρός”, με σημαντικό ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα Παγασίτη.
Οι Παγασές (5ος - 4ος αι. π.Χ) ταυτίζονται με τον βόρειο τμήμα της Δημητριάδας και αποτέλεσαν πυρήνα της ανάπτυξής της.
Η Άλος ,άκμασε στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Βρίσκεται στον Αλμυρό, στη θέση Κεφάλωση. Επισκέψιμα είναι μόνο τα οχυρωματικά της τείχη αριστερά και δεξιά της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
© Sofia Siatravani

Pagases

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΟΡΙΤΣΑΣ

Στο λόφο της Γορίτσας ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ η αρχαία πόλη, στην οποία υποθετικά κατοικούσαν 3000-3500 κάτοικοι. Η ακρόπολη της πόλης ήταν χτισμένη στο ψηλότερο σημείο του λόφου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Η εκκλησία έχει χτιστεί αποκλειστικά με οικοδομικό υλικό από την αρχαία πόλη.
© Sofia Siatravani

Περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι εδώ